Motorna olja za tvoj avto

Kje pa ti kupuješ motorna olja za avto? Si se pravkar spomnil, da je treba malo preveriti, kakšno je stanje olja v tvojem avtu in da ga že dolgo nisi dolil? Nivo olja je vsekakor treba redno preverjati, saj je od njega odvisno tudi delovanje motorja, s tem pa celega avtomobila. Na to nikoli ne smemo pozabiti, saj s tem preprečimo marsikatero okvaro ali težavo z avtom. Pri tem se tudi ni dobro zanašati le na lučko na armaturni plošči, ki nas opozarja, da je čas za menjavo olja, ampak je treba včasih tudi fizično preveriti, kakšno je stanje.

Zakaj moj avto potrebuje motorno olje?

Kot pove že njihovo ime, so motorna olja tista olja, ki skrbijo za nemoteno delovanje motorja. V osnovi so namenjena njegovemu boljšemu delovanju oziroma zaščiti motorja pred poškodbami. To vpliva na boljše delovanje celega avtomobila in na manjšo možnost okvar motorja.

Vsi namreč vemo, da če odpove motor, to pomeni visoke stroške za popravilo in veliko težav ter čakanja, da se okvara odpravi, zato je prav da redno skrbimo za menjavo olja. Slednja skrbijo, da:

  • je motor zaščiten pred rjavenjem in poškodbami,
  • se različne nečistoče in saje ne nabirajo na motorju,
  • skrbi za hlajenje motorja.

To so glavne naloge avtomobilskega olja, ki so vse po vrsti zelo pomembne. Zato je vedno dobro imeti nekaj olja na zalogi, saj nikoli ne vemo, kdaj bo posvetila lučka, da je čas za menjavo, oziroma kdaj bomo ugotovili, da je pomanjkanje olja razlog za slabše delovanje avta. Še posebej pomembno pa je, da nivo olja preverimo vsakič, preden se odpravimo na daljšo vožnjo oziroma na popotovanje.

Kakovost olja je zelo pomembna

Pri nakupu olja ni treba biti pozoren le na to, da kupimo pravo olje za našo znamko in tip avtomobila, ampak tudi da izberemo kakovostno olje. Od tega je namreč odvisno tudi to, kako pogosto ga bomo morali menjati. Obstaja namreč več različnih tipov olj, saj ločimo:

  • mineralno olje in
  • sintetično olje.

Pa še nekaj je res. Motorna avtomobilska olja se razlikujejo tudi glede na to, od katerega proizvajalca kupimo produkt. Med njimi so razlike tako v visokoznosti, kot tudi glede na nekatere druge lastnosti. Kvaliteta torej ni vedno enaka. Zato vsekakor nikakor ni vseeno, katerega proizvajalca izberemo, saj se lahko precej razlikujejo med seboj. To vpliva na delovanje tvojega avta in motorja, pa tudi na to, kako pogosto bomo morali olje menjati.

V isti kategoriji: