Ergonomski pisarniški stoli so pomembni za pravilno držo

Na vsakem našem koraku poslušamo, kako so ergonomski pisarniški stoli pomembni za pravilno držo in neboleče hrbte. Sploh v sedanjosti, ko večino časa preživimo v sedečem položaju in s tem nehote delamo medvedjo uslugo našim hrbtenicam.

Pa sploh vemo, kaj pomeni beseda ”ergonomsko”?

Ergonomija je pojem, ki označuje prilagoditev delovnega okolja uporabniku, tako da se preprečijo poškodbe zaradi gibov, ki jih ponavljamo dlje časa. Ti lahko sčasoma pripeljejo do težav z gibali in do delovne nezmožnosti.

Ergonomija pa je veda, ki preučuje interakcijo med človeškim delovanjem v kombinaciji z drugimi elementi. Cilj tega je dobro počutje ljudi, večja produktivnosti in splošna učinkovitost.

Pojem najpogosteje zasledimo v zvezi z oblikovanjem pohištva, sem pa spadajo tudi ergonomski pisarniški stoli. Ergonomija je postala zelo zastopano področje, s katerim se največ ukvarjajo zdravstveni delavci, psihologi in mehanski ter industrijski inženirji.

Še posebej veliko časa so tej vedi namenili delovni terapevti nekje od leta 2000 naprej. Vsi ti strokovnjaki se trudijo, da je uporabljena tehnologija prilagojena človeški uporabi, upošteva se delo in panoga ter potrebe uporabnika. Pri opremi so pozorni na to, kakšna je njena velikost, oblika in primernost za delo.

Dobro oblikovani ergonomski pisarniški stoli so narejeni tako, da teža telesa prenese na sedalo sedeža, naslon sedeža, naslon rok in tla. Če deli telesa niso primerno podprti, lahko pri dolgotrajnem sedenju to povzroči neprimeren pritisk na hrbtni del in posledično bolečine, česar si ne želi niti delavec niti delodajalec.

Kot med naslonjalom in sedalom mora imeti 120 stopinj. Naslonjalo v spodnjem delu hrbta mora biti izbočeno za približno 5 cm. Prav tako lahko pritisk na lumbalni del hrbtenice zmanjšamo z uporabo naslonjala za roke, vendar pa more biti to višinsko nastavljivo, da ne obremenimo preveč ramenskega obroča. Ergonomsko pisarniški stoli so zaradi tega eden izmed ključnih dejavnikov dobrega počutja, če je naše delo pretežno v sedečem položaju.

Ko ste doma ali v podjetju, vam lahko slej ko prej pride na vrsto tudi čiščenje kanalizacije. O tem si preberite več tako, da sledite povezavi.

V isti kategoriji: