Bazična hrana ob nepravilnem razmerju kislin in baz

Bazična hrana je pomembna, ko nastopi problem zakisanosti. Osnova problema zakisanosti je preveliko razmerje kislin proti bazam. Neugodno razmerje med kislinami in bazami povzroča zastajanje strupov v celicah, tkivi in organih, so posledica vrenja neprebavljene prehrane.

Tako dieta, kot bazična hrana pripomore k čiščenju prebavil, uničenju toksičnih bakterij in razkisanju teles, pomembna naloga je tudi obnavljanje črevesne flore spro biotiki. Učinkoviti probiotiki so kefir, zelje, sirotka, fermentirani izdelki. Bazična hrana se deli na bazično sadje, bazična olja, bazična žita, bazična sladila, bazični minerali in bazične začimbe. Sama bazična hrana se mora v pravem razmerju mešati z kislo hrano, ki jo sestavljajo kisla zelenjava, kislo sadje, kisla žita, kisle stročnice, kisli oreški. Tipična bazična hrana so : pesa, brokoli, zelje, korenje, banana, jagode, melone, proso, kokosovo, razna olja kot je : avokadovo, koruzno, kokosovo, mandljevo, olivno in druga olja, cimet, kari, ingver, morska so. Na drugi strani je kisla prehrana : koruza, leča, oljke, ječmen, koruza, kruh, rjavi in rdeči fižol, meso, mleko in mlečni izdelki.

Bazična hrana so med drugim tudi bazični minerali kot so : natrij, kalij, magnezij, cezij, kalcij. Vloga magnezija je uravnavanje inzulina, sodelovanje pri presnovi, krčenju mišic, gradnji kosti in zob, delovanju srca in ožilja. Magnezij je pomemben za uravnavanje delovanja kalija. Natrij je pomemben za normalno rast in pravilno delovanje živcev in mišic. Pri procesih v telesu deluje v kombinaciji s kalijem. Kalij skrbi za delovanje mišic, srca in živčnih impulzov. Bazična hrana predvsem sadje in zelenjava kot so korenje, rdeča pesa, marelice, breskve, pomaranče, so pomembne pri nevtralizaciji odvečnih kislin.

Največ odvečnih kislin, katere lahko nevtralizira bazična hrana, se pridobi z nepravilno prehrano.

Preberite si zadnji članek o barbecue trendih.

V isti kategoriji: