Najpomembnejši mornarski vozli

Vsak, ki želi opraviti izpit za čoln, se sreča tudi z različnimi vozli, ki jih mora obvladovati. Mornarski vozli so zelo pomembni, če želite samostojno upravljati plovilo, dobro pa je, da jih poznajo tudi vaši sopotniki. V kolikor se vozlov ne želite učiti, ampak bi radi samo uživali na jadrnici ali kakem drugem plovilu, se odločite za najem skipperja, ki bo poskrbel, da bodo mornarski vozli narejeni in zavozlani tako, kot je treba.mornarski-vozli
Najem skipperja je lahko tudi odlična varianta za tiste, ki se želite naučiti, kako se dela različne vozle oziroma upravlja s plovilom. Skipper namreč nima le znanja, temveč tudi ogromno pomorskih izkušenj, ki jih bo z veseljem delil z vami. Pozna pa tudi različne trike in seveda – najlepše kotičke, kjer se lahko ustavite in preživite čudovite trenutke.

Katere vozle morate poznati?

– ambulantni ali moški vozel
– ženski vozel
– pašnjak ali mornarski vozel
– osmica
– sidrni vozel
– vozel za bojo
– vrzni vozel
– še nekateri drugi mornarski vozli

vozel

Kako se učimo delanja vozlov?

Nekatere izmed mornarskih vozlov morda tisti, ki se jih želijo naučiti, poznajo že iz drugih področij, saj se uporabljajo tudi drugje. Včasih se imenujejo tudi drugače, tako na primer mornarski vozel tisti, ki se ukvarjajo s plezanjem ali alpinizmom, poznajo pod imenom pol bičev vozel, medtem ko se vozel osmica pod enakim imenom uporablja tako v plezanju in alpinizmu kot v mornarstvu oziroma pri upravljanju s plovili.
Vozle se najlažje naučimo z vajo. Večkrat kot jih bomo naredili, bolje jih bomo obvladali. Nekateri pravijo, da vozle obvladamo šele takrat, ko jih znamo narediti brez težav tudi v miže. To se na začetku sliši nemogoče, kasneje pa z veliko vaje delanje vozlov postane rutina in nam ni več treba razmišljati kam gre kakšen konec vrvi, saj vse to naredimo popolnoma avtomatično, zato bi se lahko izvedbe lotili tudi miže.
Sprva je dobro, da nam nekdo, ki vozle že obvlada, pokaže, kako se naredijo. To mora izvesti počasi in z ustrezno razlago, kar inštruktorji na tečajih za izpit za čoln vsekakor obvladajo, enako pa velja tudi za skipperje in ostale izkušene pomorščake. Na tak način se boste vozlov najlažje naučili tudi vi.

Preberi še članek: Elementi topografskega zemljevida Topografija je veda, ki se ukvarja s predstavitvijo zemeljskega površja, ki ga predstavimo kar v obliki kart ter skic.

V isti kategoriji: