Gostinske blagajne

Gostinske blagajne bi lahko uvrstili v posebno, ločeno kategorijo blagajn. Dobra gostinska blagajna je fizično sestavljena iz več komponent. Navadno govorimo o sodobni POS blagajni tipa „vse v enem“, pri čemer je sam računalnik že vgrajen v samo ohišje monitorja na dotik, tiskalniku in predalu za denar. Posebnost pa so priročne prenosne enote, ki jih zaposleni lahko nosijo s seboj. Pri vsem seveda ne sme manjkati dober program, s katerim je gostinsko blagajno mogoče upravljati. Tak program mora seveda izpolnjevati zahteve, ki so predpisane z zakonom. Z uvedbo davčnih blagajn pa bo gostinska blagajna morala omogočati še povezavo s FURS-om. Vendar pa dobra gostinska blagajna ponuja veliko več kot le to. Z njo so elektronsko podprti vsi prodajni dogodki v gostinskem obratu. Povezava take gostinske blagajne z možnostjo materialnega poslovanja pa omogoča celovito upravljanje vsakega gostinskega obrata.

Materialno poslovanje in gostinska blagajna

Vsak gostinec ve, da je materialno poslovanje pomembno, saj gre pri nudenju prehrane in pijače vedno za delo s proizvodi iz nabavno-prodajne verige. Zato je pomembno izbrati blagajno z dobro programsko opremo, ki slednje omogoča, obenem pa je delo z njo enostavno, pri čemer je nujna dobra podpora za uporabnike s strani proizvajalca ali dobavitelja.

Osnovne funkcije, ki jih ima dobra gostinska blagajna

Če na kratko naštejemo nekaj funkcij, ki jih ima dobra blagajna z ustreznim programskim paketom in podporo, pridemo do naslednjega seznama: blagajna omogoča izdajanje računov in shranjevanje naročil, vnos večnivojskih cenikov z različnimi možnostmi akcij, prijavljanje natakarjev s kodo in spremljanje prometa po natakarjih, beleženje časa dela, povezavo na blagajniški predal in bančni POS terminal. Omogoča pa tudi zaledno podporo, kot je na primer materialno poslovanje.

Ponudnikov gostinskih blagajn (davcna-blagajna.si) je na našem trgu kar nekaj. Če boste dobro proučili svoje potrebe in jih primerjali z njihovo ponudbo, boste zagotovo našli ustrezno blagajno tudi za svoj gostinski obrat.

V isti kategoriji: